Voor een melding van overlijden kunt u mij 24 uur per dag bereiken op 06 – 15 93 76 15

Keuze van opbaring

Vaak wordt het woord “opbaring” beschouwd als de situatie hoe uw dierbare is opgebaard tijdens een bezoek of een afscheid. In de uitvaartbranche wordt dit woord tevens bedoeld om de locatie mee aan te duiden waar een overledene verblijft vanaf het moment van overlijden tot aan de dag van de uitvaart.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

In verschillende uitvaartcentra beschikt men over “24-uurs-kamers”, waartoe nabestaanden de mogelijkheid hebben om zonder afspraak altijd bij hun overleden dierbare te kunnen zijn. Hoewel het tegenwoordig steeds minder gebeurt, wordt ook nog weleens de keuze gemaakt voor opbaring in de kerk. De toestemming en mogelijkheden hiervoor zijn sterk afhankelijk van de kerk zelf.

De keuze van opbaring is heel persoonlijk. De beslissing in de keuze ligt bij de nabestaande(n) zelf en is afhankelijk van de situatie, de persoonlijke wensen en andere omstandigheden. Mijn taak is het om naar u te luisteren en u te begeleiden en te adviseren in het maken van de keuze van opbaring die het beste bij uw situatie past.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming met als doel het lichaam van de overledene voor een kortere periode (maximaal 10 dagen) te conserveren. Deze balseming kan vele voordelen bieden, waarvan als belangrijkste vaak genoemd wordt dat, gedurende de periode van opbaring, geen koeling vereist is na behandeling. Daarbij blijft het lichaam er natuurlijker uitzien en voelt niet koud aan.